miercuri, 22 iunie 2011

Sighişoara

          Sighişoara (în dialectul săsesc Schäsbrich, Šesburχ, în germană Schäßburg, în maghiară Segesvár, în latină Saxoburgum / Castrum Sex) este un oraș situat în județul MureșTransilvaniaRomânia. Municipiul are o populație de 32.304 locuitori (2002).




          Undeva lângă Sighişoara se găsea cetatea dacică Sandava, iar mai târziu o fortificaţie puternic întărită la Podmoale constituia Castrum Stenarum (sauCapistenarum) unde au fost descoperite cărămizi cu ștampila Legiunii a XIII-a Gemina, 26 de monede romane emise între 108248, opaiţe romane, inele de aur cu filigran etc.


          Localitatea a fost întemeiată de colonişti germani (de fapt franconi din regiunea Rinului de nord), care fuseseră invitaţi să se aşeze în Transilvania de către regele Ungariei Geza al II-lea pentru a apăra graniţele de est. În această periodă istorică oamenii de etnie germană au fost denumți saxoni, dar coloniştii germani adevăraţi, cunoscuţi ca "saşii din Transilvania", nu au nici o legătură cu saxonii din nord-estul sau sud-estul Germaniei. Acești colonişti primesc în folosinţă fundus regius (pământ crăiesc) şi se bucură de drepturi şi privilegii deosebite.


          Cronicarul sighişorean Georg Krauss (sau Georgius Krauss, sau Georg Kraus) (1607-1679) menţionează că în anul 1191 locul unde acum se află Sighişoara era locuit, dar prima atestare documentară a aşezării este din anul 1280 sub numele deCastrum Sex. În anul 1298 este menţionată denumirea germană Schespurch (mai târziu "Schäßburg"). Localitatea este menţionată în anul 1367 ca "civitas" (oraş). Numele românesc al oraşului este atestat în scris din anul 1435. Forma "Sighişoara" a pătruns în română pe filieră maghiară, fiind o adaptare a numelui "Segesvár" ("cetatea Segheş").


          În decursul anilor cetatea Sighişoara nu a fost scutită de vicisitudini, prima fiind marea năvălire tătară din 1241, pe când cetatea încă nu era fortificată. Construcţia zidului cetăţii, care are o lungime de 950 m, a început în 1350. Înălţimea iniţială a fost de 4 m, dar în sec. 15 a fost înălţat cu încă 3-4 m. A avut 14 turnuri (care aparţineau fiecare câte unei bresle) şi 4 bastioane. Actualmente (2009) mai există 9 turnuri şi trei bastioane.


          Între anii 1431 și 1435 Vlad al II-lea Dracul a stat la Sighişoara, aşteptând momentul prielnic de a urca pe tronul Țării Româneşti. Totodată stăpânea aceste regiuni în numele lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei. Se pare că în această perioadă (în 1431) s-a născut la Sighişoara Vlad Țepeş.


          În anul 1514, când războiul ţărănesc a lui Gheorghe Doja se răspândeşte în aproape întreaga Transilvanie, ţăranii din jurul Sighişoarei se strâng în jurul unui anumit Ioan Secuiul (nume românizat) (conform unor surse ar fi fost chiar fratele lui Gheorghe Doja) şi îl omoară pe primarul Anton Polner şi pe soţia acestuia.


          În anul 1603 2.000 de locuitori mor din cauza ciumei, iar în 1709 numărul victimelor este de 4.000. În anul 1601 cetatea este atacată şi prădată de trupele conduse de generalul Basta, dar oamenii scapă cu viaţă din cauza plăţii unei răscumpărări de 50.000 de florini, "bani împrumutaţi", cum menţionează cronicarul Krauss.


          Între 1703-1711 are loc mişcarea anti-habsburgică din Ungaria şi Transilvania. Curuţii (anti-habsburgicii) - conduşi în regiunea Târnavelor de Vasile Neagu şi Bucur Câmpeanu - au atacat cetatea Sighişoara care era văzută ca fiind de partea lobonţilor (apărătorii imperiului habsburgic). După lupte grele, curuţii îşi dau seama că nu pot ocupa cetatea, şi se retrag.


          Prin bătălia între trupele ţariste intervenţioniste şi armata revoluţionară ungară de pe câmpia dintre Sighişoara şi Albești din 19/31 iulie 1849, Sighişoara a intrat în istoria luptelor revoluţionare din sec. al XIX-lea. În această bătălie a murit, printre alţii, poetul maghiar Sándor Petőfi. În perioada interbelică a fost reşedinţa județului Târnava Mare.
sursa: wikipedia.org













11 comentarii:

Elena spunea...

Que buen reportaje. Un lugar muy bonito!
Saludos.

photonature2010 spunea...

Gracias Elena. Usted espere aquí. Saludos !

Carlos Pérez spunea...

Bonitas imágenes y muy interesantes lugares.
Gracias por compartirlas con nosotros.
Un abrazo

Ishtar spunea...

Foarte frumos reportajul.Nu am ajuns niciodată la Sighişoara (spre ruşinea mea).Imaginile vorbesc de la sine despre acest oraş.Felicitări :)

photonature2010 spunea...

@Carlos Perez: Gracias por los comentarios y espera aquí :)
@Ishtar: Mulţumesc :) Într-adevăr este o destinaţie turistică foarte frumoasă.

Luys Jun De La Cruz V. spunea...

que Buenas fotografias, me encantan, los lugares son muy bellos, un cordial saludo, soy un nuevo seguidor. =)

photonature2010 spunea...

@TgRs: Gracias!

April spunea...

Am si eu o serie cu Sighisoara dar ma bucur ca n-am postat-o...a ta e exceptionala. Felicitari!

photonature2010 spunea...

@April: Mulţumesc! Totuşi m-ar interesa să vizualizez şi din alt punct de vedere.

April spunea...

cine stie, poate va veni si timpul ei...

Liliana spunea...

Sighisoara respira trecut prin toti porii, iar peisajele sunt de basm. Ai reusit sa surprinzi aceste aspecte in ipostazele postate! Ma bucur ca esti in blogrolul meu... :)))
Zile senine si cadre exceptionale! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

grupul de lectură

google verification

google0f595f0fff9ff57f.html