miercuri, 1 iunie 2011

În salină

Imagini realizate în salina de la Praid, judeţul Harghita.Dinspre vest, Praidul este poarta judetului Harghita. Aici valea se strâmteaza si mai mult, muntii se încumeta mai aproape. Peisajul este un mic paradis pentru cei, care nu se limiteaza sa savureze împrejurimile doar gonind, din masini si autobuze.
Localitatea Praid este cea mai mare comuna din Harghita. Înglobeaza Ocna de Jos, Ocna de Sus si micul catun Békástanya, cu doar 140 de locuitori. În comuna Praid traiesc aproximativ 7250 suflete, iar în Praid cca. 4000 de persoane. În centrul Praidului se afla rascrucea de drumuri prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin, în Gheorgheni, iar spre sud-est prin Corund, în Odorheiu-Secuiesc. Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est si sud-est de Muntii Gurghiului si din partea sud-vestica de platoul Siclod prin versantul Harom.
Daca consideram ca asezarile vechi din Transilvania se dateaza din anii 1100 - 1334, Praidul se clasifica ca fiind o asezare relativ "tânara", fiind atestat din anul 1564. Ocnele (cel de Sus si de Jos) sunt atestate înca din anul 1493. Denumirea de Praid (originalul Parajd, în limba maghiara) vine din cuvântul "paraj" cu diminutiv, asa cum apare în tot bazinul Carpatic, si înseamna mic teren cu iarba sau pasune mica cu iarba.


Un comentariu:

LOLITA spunea...

Este uimitor ce poate reiesi din efortul mamei natura si cel al omului! Salinele sunt încununarea muncii omului ce a săpat în munte şi al naturii care a ascuns sarea în adâncuri cristalizând-o.
Mă înclin...
Superbe fotografiile! Mai ales cele panoramice!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

grupul de lectură

google verification

google0f595f0fff9ff57f.html