sâmbătă, 21 mai 2011

Tabăra de sculptură Măgura şi mănăstirea Ciolanu

Magura este o localitate in judetul Buzau, Muntenia, Romania. În comuna Magura se afla o tabără şcolară, tabara Poiana Pinului, care se afla langa manastirea Ciolanu si schitul Cetatuia. De asemenea, la Magura a avut loc, in perioada 1970-1986 tabara de sculptura de la Magura, un eveniment anual ce reunea studenti si absolventi ai Academiei de Arte din Bucuresti, precum si elevi la liceele de arte; sculpturile realizate in acea perioada pot fi vazute pe pajistile din preajma manastirii Ciolanu.

Pe o suprafata de cateva hectare in zona adiacenta Manastirii Ciolanu, timp de 16 ani ani buni, absolventi ai facultatii de arte plastice au facut ucenicie in aceasta zona sculptand pietrele puse la dispozitie de cunoscutii cioplitori din Ciuta. Pe pajistea care se intinde pe cateva hectare se afla peste 200 de lucrari din piatra. Zona Magura, unde se afla faimoasa a fost una din alternativele pe care Carol le-a avut in vedere pentru castelul Peles.

Magura Buzaului, localitate cunoscuta si apreciata de turistii romani pentru manastirea de calugari, Ciolanul(1590) si nu mai putin renumita tabara de sculptura. Situata in aer liber, totul se desfasoara pe cateva hectare, peste dealuri si ascuns prin padure. Peste 250 de lucrari in piatra realizate in perioada 1970-1986 de catre studenti si absolventi ai Academiei de Arte din Bucuresti, precum si elevi la liceele de arte.
Tabara este gestionata de Muzeul de Istorie Judetean Buzau, restaurarea ei a inceput undeva prin iulie 2007. Echipa de restaurare a fost coordonata de directorul adjunct al Muzeului de Istorie Judetean, Ana Dicu si consilierul artistic, Emil Pricopescu. Important este intregul peisaj, energia pe care o emana fiecare lucrare, intregul concept care a stat la baza acestei tabere de sculptura. Fiecare lucrare isi are propriul mesaj, propria istorie.
Ca o curiozitate a locului, daca gustati subiectele paranormale, veti fi satisfacuti pe deplin. In vecinatatea taberei de sculptura , la mai putin de 200 de metri este o panta unde gravitatia pare sa o fi luat-o razna . Un autoturism lasat pe liber, cu motorul oprit si frana de mana lasata urca dealul ca si cum ar cobori, ignorand orice lege a fizicii.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

grupul de lectură

google verification

google0f595f0fff9ff57f.html