joi, 19 mai 2011

în câmpul cu maci

Macul de camp, floricica roşie şi firavă care creşte pe marginea drumurilor şi mai ales pe lângă semănăturile de cereale a fost considerat simbolul somnului adanc şi al morţii, al somnului, pentru că din maci se extrage opium şi al morţii deoarece are culoarea roşie ca sângele. Macii erau cunoscuti încă de acum 3000 de ani cand s-au găsit maci în piramidele egiptene. Românii credeau că macii pot vindeca rănile din dragoste şi de aceea foloseau floarea în vrăjile de dragoste. Grecii vedeau în mac farmecul dragostei şi credeau că floarea e un semn al fertilităţii şi că aduce sanatate şi putere, de aceea atleţii primeau înainte de competiţii, o poţiune magică, un amestec din seminţe de mac cu miere şi vin. 
O legendă greacă spune că macul a fost creat de Somnus, zeul somnului pentru a o ajuta pe Ceres, zeiţa recoltelor, care era epuizată dupa ce-şi căutase fiica rătăcită,de aceea nu mai avea putere să dea rod recoltelor de grâu. Macii au ajutat-o să doarmă şi după ce şi-a revenit, grâul a început să crească din nou. De aici credinţa că prezenţa macilor în lanul de grâu este esenţiala pentru recoltă.
Demeter, spune legenda, a creat macul în scopul de a o ajuta să doarmă dupa ce-şi pierduse fiica, pe Persephone.
Hypnos and Thanatos (Somnul şi Moartea) au fost reprezentaţi cu coroniţe de mac sau ţinand în mâini flori de mac. Evident, grecii erau conştienţi că un somn foarte profund indus de opium poate să duca la moarte.
Altă poveste despre mac spune că o vrajitoare rea a transformat o femeie într-un mac. Din acea zi, femeia a trăit în câmp cu ceilalţi maci şi avea permisiunea să-şi viziteze familia numai în timpul noptii. Într-o noapte, femeia i-a spus soţului său că dacă va culege floarea de mac a doua zi, atunci vraja se va rupe. Dimineaţa bărbatul s-a dus pe câmp şi a vazut acolo sute de maci care arătau la fel. După ce s-a uitat la fiecare mac în parte, barbatul a ştiut care dintre ei este soţia sa, deoarece macul era singura floare care nu avea stropi din roua diminetii. Când a cules macul, vraja a fost dezlegata şi ei au trăit fericiţi după aceea.
În timpul războaielor lui Napoleon s-au observat flori misterioase care infloreau lângă mormintele proaspete ale soldaţilor răpusi de razboi. Acele flori, macii, erau roşii ca sângele. Se spune ca macii roşii s-au născut din sângele vărsat de eroi în războaie. După primul război mondial (1914-1918) medic militar chirurg canadian Lt.-Col. John McCrae, impresionat de mulţimea florilor roşii de mac, crescute pe câmpuri şi prin cimitirele eroilor, scrie un superb şi cutremurator poem intitulat ”In Flanders Fields” (căzut el însuşi pe câmpul de luptă şi devenit erou).





























2 comentarii:

Ishtar spunea...

Minunate imagini! :)

photonature2010 spunea...

@Ishtar: Mulţumesc :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

grupul de lectură

google verification

google0f595f0fff9ff57f.html