sâmbătă, 17 martie 2012

Spectacol Omagial

Comunitatea Elenă din Galaţi este reprezentată de Ansamblul Artistic “Olympos”.
În anul 1993 un mic grup de tineri a luat hotărârea să se unească într-un ansamblu care să prezinte frumuseţile dansurilor tradiţionale greceşti. Ca orice început, şi debutul acestui mic ansamblu a fost greu, însă ajutorul oferit de municipalitatea Ellasonei - Grecia (orăşel care se găseşte la poalele Olimpului) a reuşit şi a transformat în realitate cea mai mare dorinţă a dansatorilor, aceea de a putea dansa în costume tradiţionale greceşti. Ca recunoştinţă pentru cadoul primit, Ansamblul artistic va primi numele de « OLYMPOS ». Acum, ansamblul este format din tineri, studenţi şi elevi, proveniţi din familii greceşti, din familii mixte, precum şi tineri filoeleni.
Ansamblul a reuşit să se afirme atât în România, precum şi în străinătate, prin muncă, seriozitate şi dragoste pentru dansurile tradiționale greceşti. Astfel, în fiecare an, de Zilele Naţionale ale Greciei (25 Martie si 28 Octombrie), la Galaţi, se organizează spectacole unde se prezintă dansuri tradiționale din toate zonele Greciei, spectacole care se bucură de o prezență numeroasă.
Deasemenea, în fiecare an, ansamblul participă la Festivalul Minorităţilor, premiile obținute la Brăila, Tulcea, Sulina, Murighiol (jud Tulcea) şi Sighişoara fiind realizarea cea mai de preţ a acestor tineri.
În fiecare an, ansamblul ia parte la « Festivalul Tineretului Elen din România » , festival ce este organizat de Uniunea Elenă din România. Aici participă toate ansamblurile din ţară, precum şi alte ansambluri de minorităţi atât din ţară cât şi de peste hoare.
 În afara spectacolelor susținute în România, Ansamblul Artistic Olympos a participat la spectacole organizate în orașe precum : Krini – Halkidiki, Ellasona,  Veria și Insula Andros din Grecia, dar și în Republica Moldova la Cahul și în Ucraina la Reni.
Se poate spune că succesul Ansamblului a culminat cu participarea la Festivalul Internațional de Dansuri Tradiționale Grecești de la Teatrul Dora Stratou din Athena din vara anului 2008.
Nu lipsite de importanță sunt și colaborările cu diferite unități școlare din orașul Galați, dar și din județ.
Activitatea Ansamblului Artistic Olympos de-a lungul anilor
1997 – Grecia – Krini  
2000 – Festivalul Minorităților – Sighișoara
2001 – Ucraina – Reni
2002 – Republica Moldova – Kahul
2004 – 25 Martie – Ziua Națională a Greciei – Festivalul Tineretului Elen din România – București
2004 – 28 Octombrie – Ziua Marelui Nu
2005 – 25 Martie – Ziua Națională a Greciei – Festivalul Minorităților – Tulcea – Festivalul Minorităților – Galați – Grecia: spectacole în Ellasona
2005 – 28 Octombrie – Ziua Marelui Nu
2006 – 25 Martie – Ziua Națională a Greciei – Ziua Minorităților – Galați – Festivalul Elenismului – Constanța
2006 – 28 Octombrie – Ziua Marelui Nu – Festivalul Minorităților - Brăila
2007 – 25 Martie – Ziua Națională a Greciei – Festivalul Minorităților – Serbările Deltei, ediția a VII-a Sulina (locul III) – Festivalul Elenismului – Constanța
2007 – 28 Octombrie – Ziua Marelui Nu
2008 – 25 Martie – Ziua Națională a Greciei – Festivalul Internațional Anapale – Teatrul Dora Stratou – Athena – Grecia: spectacole în Veroia și Insula Andros – Festivalul Elenismului – Brașov – Festivalul Minorităților – Galați
2008 – 28 Octombrie – Ziua Marelui Nu
2009 – 25 Martie – Ziua Națională a Greciei – Festivalul Bujorului – Rediu – Dialog cu timpul - Muzeul Satului, București – Festivalul Fluierașului Fermecat – Braniștea, Galați – ONGFest – București – Festivalul Elenismului – Brașov
2009 – 28 Octombrie – Ziua Marelui Nu – Ziua Minorităților – Biblioteca V.A.Urechia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

grupul de lectură

google verification

google0f595f0fff9ff57f.html